Zwarte beertjes

Deze site gaat over de zwarte beertjes, de pocketboeken reeks van uitgeverij Bruna. Al meer dan 50 jaar worden in deze reeks fantastische boeken uitgeven, waaronder klassieke series als Maigret, De saint en Havank, maar ook boeken van moderne schrijvers als Robin Cook, John Grisham en Tom Clancy. In totaal zijn meer dan 70 miljoen beertjes uitgegeven, veel meer dan welke andere serie dan ook.

Behalve dat de serie een heleboel prachtige en leuke boeken huisvest, is de serie ook bekend geworden door de briljante omslagen van Dick Bruna. Wie kent bijvoorbeeld niet het gestilleerde poppetje van de Saint! Een liefhebber van het werk van Dick Bruna vroeg zich wel eens af hoe het kon dat de stijl van Dick Bruna in zijn nijntje boeken vanaf het begin af aan zo ontwikkeld en volwassen was. Het antwoord ligt in de zwarte beertjes. Meer dan 2000 omslagen lang heeft Dick Bruna kunnen oefenen met stijl, kleur en vorm.

Op deze site is onder andere een nagenoeg complete lijst te vinden van alle zwarte beertjes die in de loop der jaren zijn uitgegeven. Daarnaast zijn er ook lijsten te downloaden van gerelateerd series, zoals bijvoorbeeld de grote beren of de jeugdserie. Ook zijn er een hoop bijzaken te vinden, bijvoorbeeld over nummering van de boeken, die met name interessant zijn voor verzamelaars.

Naast fervent lezer van de boeken ben ik namelijk ook verzamelaar. Een meerjarenproject, aangezien er inmiddels al meer dan 3300 boeken verschenen zijn. En dan zijn er natuurlijk ook nog meerdere uitgaves. Kastruimte is een groot goed voor de zwarte beertjes verzamelaar. Zoals het een goed verzamelaar betaamt bezit ook ik een aantal dubbelen die ik graag wil ruilen of voor een zacht prijsje wil verkopen aan een andere liefhebber.

Ten slotte, veel plezier op deze site en een berichtje wordt altijd gewaardeerd!

©Erik Greijdanus 2005. Laatste wijziging: 20 maart 2007