Bruna sprookjes, mythen en legenden

Sprookjes serie logo

Uiterlijke kenmerken

De serie Bruna sprookjes, mythen en legenden, meestal de sprookjesserie genoemd, is uitgegeven in de jaren 1973-1979 en omvat 20 titels. Dat het hier om een subserie gaat, is niet geheel duidelijk. In de boekjes is namelijk nergens de vermelding zwart beertje te vinden.

Naast het kroontje boven het beertje op de rug is ook de voorkant afwijkend. De voorkanten zijn namelijk abstracte patronen, terwijl in de zwarte beertjes hoofdreeks de voorkant altijd een afbeelding is die iets vertelt over het boek.

De nummering van de boeken is van 1 tot 20. Het bijbehorende ISBN is van het formaat 90.229.33nn.x. Kennelijk ging men ervan uit, dat de zwarte beertjes hoofdreeks nooit 3300 pockets zou omvatten, een visie die gezien het huidige aantal onwaar is gebleken.

Afwijken van de hoofdserie

Dat de sprookjesboeken niet in de hoofdserie zitten, lijkt niet zo vreemd. Het genre, sprookjes, past namelijk niet bij de hoofdserie, die voornamelijk uit spannende (mannen)boeken bestaat, gelardeerd met wat literatuur in kleinere oplagen. Net als bij de andere subseries een logische keuze.

Maar is de sprookjesserie een echte zwarte beertjes subserie? Op deze vraag heb ik geen sluitend antwoord. Ik neem aan van wel. De redenen? Het beertje op de rug, het ISBN nummer dat gelijk is aan die van de hoofdreeks en tenslotte de, zij het kleine, bemoeienis van Dick Bruna met de boekjes. In de colofon is namelijk te lezen dat hij de belettering koos. Geen keiharde bewijzen, dus ik sta altijd open voor meningen van anderen.

Uitgegeven titels

Sprookjes serie
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Noord amerikaanse sprookjes
Zweedse sprookjes
Chinese sprookjes
Sprookjes uit Tibet
Volkssprookjes uit Chili
Japanse sprookjes
Egyptische sprookjes
Deense sprookjes
Braziliaanse sprookjes
Eskimo sprookjes
Sprookjes uit Finland
Perzische sprookjes
Russische sprookjes
Arabische sprookjes
Indische sprookjes
Boeddhistische sprookjes
Sprookjes uit Israël
Turkse sprookjes
West afrikaanse sprookjes
Arabische sprookjes 2

Op de pagina download is een Excell lijst van deze serie te downloaden.