De hoofdserie

Interne series

De zwarte beertjes vormen één grote serie, bestaande uit meer dan 3300 delen. In deze serie zijn in de loop der jaren een aantal subseries ontstaan en ook weer verdwenen. Deze series waren vaak te klein om eigen bestaansrecht te hebben, maar onder de paraplu van de zwarte beertjes konden ze zich wel handhaven.

Vanaf 1970 werden bepaalde genres in een eigen serie gezet. Een aantal boeken uit de zwarte beertjes serie zijn in deze series opnieuw uitgegeven. Ook zijn ze de oorzaak van een aantal zogenaamde spooknummers. Dit waren nummers die gepland stonden om uitgegeven te worden in de zwarte beertjes serie, maar uiteindelijk werden uitgegeven in een van de bovenstaande afgeleide series. De nummers waren echter al gereserveerd in de hoofdserie en zijn nooit opgevuld met andere boeken. De series zijn rond 1980 opgeheven, vanaf toen werden de boeken weer 'gewoon' in de zwarte beertjes reeks uitgegeven.

In 2002 is het idee van de interne serie nieuw leven ingeblazen, met de LINK witte beertjes 2. Deze serie is in hetzelfde jaar ook alweer gestopt. Het wachten is op de volgende!

Fotopockets

De eerste foto pocket in de zwarte beertjes was nummer 51/52 - Vrouwen van Parijs, geschreven door André Maurois en met foto's van Nico Jesse. De pocket bestaat, net als de meeste andere foto pockets, uit een helft tekst en een helft foto's. Zoals de titel al zegt, de pocket bevat foto's van allerlei parijse vrouwen, van een non tot een debutante en van een danseres tot een naaister. De pocket zal gevolgd worden door vele andere foto pockets, waaronder nog een aantal over Parijs, namelijk Nachten van Parijs, Met het oog op Parijs en Meisjes van Parijs.

Een bijzondere set in de fotopockets is de drieluik Juliana, Beatrix, Prins Bernhard.

181/182 283/284 450/451

De pockets begin jaren '60 zijn uitgegeven, in de tijd dat Juliana nog koningin van Nederland was. Zo eindigt de pocket Beatrix met foto's van de huwelijksreis. Juist vanwege dit andere tijdskader zijn de pockets zo leuk. Ook het ietwat oubollige commentaar past er precies bij. De pocket Prins Bernhard verklapt waarom de foto's zo goed zijn:

Hoe de meest gefotografeerde man van Nederland erin slaagt, zijn natuurlijkheid te bewaren, ook wanneer hij door tientallen toestellen achtervolgd en belaagd wordt? De foto hierachter geeft een deel van de verklaring: de Prins filmt en fotografeert zelf.

De eerst kleurenfoto zit in, hoe kan het ook anders, Van kleur tot zwart-wit (zb308/309). Deze pocket uit 1960 gaat over een nieuwe trend in de fotografie, namelijk kleurenfotografie. Na deze pocket zijn er nog genoeg zwart -wit foto-pockets uitgeven, maar gestaag neemt het aantal kleurenfoto's en kleurenpockets toch toe.700

Een laatste bijzondere foto pocket is nummer 700:Holland - de wereld in kleur. Het bijzondere van deze pocket zit hem niet in het feit dat het een fotopocket is, maar in de taal. Hij is namelijk in 5 verschillende talen uitgegeven: Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Esperanto. De omslag van de laatste staat hiernaast.
Kunstpockets

De kunstpockets zijn een vreemde eend in de zwarte beertjes bijt. Volgens de achterkant van een pocket:

[Met het pocketbook in de gebruikelijke zin van het woord hebben de deeltjes in deze reeks alleen nog maar het formaat en de prijs gemeen. Wat reproduktie- en druktechniek betreft kunnen zij zich meten met de beste uitgaven op kunstgebied die op het ogenblik in de handel zijn. Ieder deeltje biedt in woord en beeld een met smaak en deskundigheid ontworpen karakteristiek van een groot beeldend kunstenaar of kunstzinnig verschijnsel en zal de serie te zijner tijd compleet zijn, dan zal zij stellig een uniek overzicht bieden van de artistieke verworvenheden van alle tijden en volkeren]

Hoewel dit laatste toch wel lichtelijk overdreven is -de serie omvat alleen westerse kunstenaars vanaf de renaissance- is het toch een serie die zeker de moeite waard is. De foto's in de pockets, voornamelijk werken van de kunstenaar, zijn erg goed. Voor de pockets is ook duidelijk een betere kwaliteit papier gebruikt. In totaal zijn er 28 pockets verschenen.

Kunstpockets
360
361
362
363
440
441
442
443
561
562
565
566
567
568
728
729
787
788
789
790
861
862
866
867
992
993
994
1024
Renoir
Lautrec
Van Gogh
Vermeer
Goya
Manet
Von Klee
Canaletto
Jheronimus Bosch
Frans Hals
Braque
Chagall
Titiaan
El Greco
Constable
Hirpshige
Turner
Kokoschka
Vassily Kandinsky
Giotto
Picasso
Rembrandt
Van Eyck
Miro
Gauguin
Memling
Rubens
Velazquez

Naast hun uitgave in de zwarte beertjes, zijn de kunstpockets ook in andere talen en landen uitgegeven. Van nummer 443 - Canaletto bestaan zeker 3 varianten: het zwarte beertje, een amerikaanse variant en een duitse. Zowel de duitse als de amerikaanse achterkant geeft aan dat ook de andere delen uit de kunstserie beschikbaar zijn. Duidelijk is dat de kunstserie een complete reeks was die door uitgeverijen aangekocht kon worden. In de buitenlandse versies wordt niet Bruna genoemd, maar drukkerij "De IJsel" en als redacteur Anthony Bosman. Dus ook Bruna heeft deze serie ingekocht om uit te geven binnen de zwarte beertjes.

zb 443 - 1961 Amerikaanse versie - 1962 Duitse versie - 1966

Naast de amerikaanse en duitse versie bestaat er ook nog een engelse versie (Blandford art series), een italiaanse (Pinacoteca minima) en een zweedse (Prisma Konstbocker). En wie weet nog wel meer...

Duits Amerikaanse Engels Italiaans Zweeds

Het sterke vermoeden bestaat, dat meerdere series door Bruna zijn ingekocht. Op de nominatielijst staan "De wereld in kleur" en "Bruna culinair".

Bruna culinair

De Bruna culinair serie bestaat uit tien delen, samengesteld door Hugh Jans. De boeken zijn iets afwijkend van formaat, ze zijn een halve centimeter hoger. Daarnaast hebben ze op de rug niet het bekende beertje staan, alleen een nummer. De kwaliteit van de boekjes is beter: duurder papier en een stevigere kaft. In de boekjes staat nergens vermeld dat het hier om een zwart beertje gaat. Dit versterkt het vermoeden dat, net zoals bij de kunstpockets het hier om een ingekochte serie gaat.

Toch is het duidelijk dat het hier om zwarte beertjes gaat. Het ISBN nummer (90.229.nnnn.x) klopt en daarnaast staat er op de vookant een beertje. Een beertje met een koksmuts op. Hoewel de boeken gedateerd zijn, de nederlandse heeft een recept voor vleescroquetten en er is een deeltje met recepten uit Perzië, blijven de recepten natuurlijk gewoon bruikbaar. Persoonlijk heb ik er nog geen een geprobeerd, maar de plaatjes tonen lekker eten!

De serie bestaat uit de volgende delen:

Bruna culinair
1695
1696
1697
1698
1699
1700
1718
1719
1720
1721
Duitsland
Frankrijk
Italië
Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenië
Griekenland, Turkije, Israël, Libanon, Perzië
China
Scandinavië
Spanje en Portugal
Zuid- en midden Amerika
Nederland en België

Witte beertjes (1)

Deze pagina is nog onder constructie. Hier komt binnenkort info over de witte beertjes serie uit de jaren 70.

Witte beertjes (2)

Deze pagina is nog onder constructie. Hier komt binnenkort info over de 2e witte beertjes serie uit het jaar 2003.

Bruna romantiek pockets

Deze pagina is nog onder constructie. Hier komt info over de bruna romantiek pockets (1980-1982). Voor meer info over deze serie houd ik me aanbevolen.

Gouden beren

In 2005 bestond de zwarte beertjes reeks 50 jaar. Om dit te vieren en misschien ook wel om de kwakkelende serie wat nieuw leven in te blazen, werden de gouden beren uitgegeven. De gouden beren zijn gewoon normale beertjes, onderdeel van de hoofdserie. Er is echter 1 detail dat ze anders maakt: Het beertje op de kaft heeft een gouden kader. Hieronder een voorbeeld van een gouden beertje en dus met gouden logo.

Omdat de gouden beren in 2005 uitgegeven zijn, heeft elk beertje de nieuwe styling. In totaal zijn er 22 gouden beren uitgegeven. Een aantal waren herdrukken van oudere uitgaves, de rest waren toendertijd nieuwe uitgaves.
Gouden beren
276
1014
2420
2436
2711
2863
2900
3016
3177
3178
3180
3190
3192
3193
3199
3200
3256
3308
3311
3314
3321
3343
De schaduw grijpt in
De saint in New York
Manipulatie
Totdat de dood ons scheidt
Advocaat van de duivel
De dag van de jakhals
Kat en muis
Asta's boek
De paardenfluisteraar
De peetvader
De beeldhouwster
Prinses Daisy
De achtste man
Vallende ster
De gezworenen
Cat
In het hart
De avondschool
Fatale verleiding
Wespenval
Zomerstemmen
Het luipaardspoor